EPB-verslaggeving is nog nooit zo makkelijk geweest
De EPB-eisen zijn, laat ons eerlijk zijn, niet altijd makkelijk om uit te dokteren. Wanneer je bouwt of grondig renoveert, wordt het al snel een extra stressfactor. Maar een EPB-verslag is wettelijk verplicht. Net omdat de eisen best ingewikkeld én streng zijn, moet je een EPB-verslaggever inschakelen. Die neemt dan de EPB-taken van je over, zodat jij je er geen zorgen over hoeft te maken. Handig, toch?
Wat doet een EPB-verslaggever?
De voornaamste taak van de EPB-verslaggever is het opmaken van het EPB-verslag. Dat gebeurt twee keer: voor de werken en na de werken. Een EPB-verslaggever kan nog veel meer doen om het (ver)bouwen makkelijker te maken. Zo kan je bij hem of haar terecht voor advies, bijvoorbeeld over premies of technische installaties.
Bij de meeste EPB-verslaggevers kan je ook terecht voor andere verplichte zaken, zoals een blowerdoortest of de ventilatieverslaggeving. Zo sla je meteen meerdere vliegen in één klap, wat je vaak ook financieel voordeliger uitkomt.
Tip: Schakel een externe EPB-verslaggever in. Bij een architect betaal je vaak namelijk 10% tot 20% meer voor dezelfde EPB-taken.
Wat is EPB eigenlijk?
Heb je al tot dit punt gelezen, maar ben je eigenlijk nog niet helemaal zeker wat EPB is of waarom het precies nodig is, lees je beter nog even verder.
EPB staat voor ‘Energieprestatie en binnenklimaat’. Het geeft het energetisch totaalpakket weer van de woning. Denk daarbij aan het E-peil (energieprestatie), ventilatie en oververhitting (binnenklimaat), de technische installaties, thermische isolatie (K-peil) en hernieuwbare energie.
Het doel is om energie te besparen. Goed voor je energiefactuur en voor het milieu.
Het EPB toont aan of aan de energieprestatienormen is voldaan. Een EPB-verslag is wettelijk verplicht voor een nieuwbouw of grondige (energetische) renovatie.
Het EPB is niet voor elk project gelijk. Het hangt af van een aantal zaken, zoals:
- Het jaar van de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning
- De aard van de werken
- De bestemming van het gebouw
Idealiter haal je een zo laag mogelijk EPB. Dat betekent dat je woning zo weinig mogelijk energie verbruikt bij het verwarmen ervan.
Let op: Verwar niet met EPC (Energieprestatiecertificaat). Dat wordt opgemaakt door een energiedeskundige en dus niet door een EPB-verslaggever. Het EPC is van toepassing wanneer een woning wordt verkocht of verhuurd. Het geeft weer hoeveel die woning jaarlijks verbruikt qua energie.
Wat moet je zelf doen voor het EPB?
Jij moet data aan de EPB-verslaggever bezorgen. Hoe meer data, hoe nauwkeuriger de berekening. Die berekeningen zijn belangrijk, want die vormen de basis van de EPB-aangifte.
Wat kan je verstaan onder data? Alles wat invloed heeft op de energieprestatie van de woning. Je bezorgt het in de vorm van facturen, technische fiches, lastenboeken, enz.
Je moet alle gegevens bezorgen wanneer de bouwwerken gebeurd zijn of wanneer de woning in gebruik wordt genomen, afhankelijk van wat eerst plaatsvindt.
EPB kan best ingewikkeld zijn, maar een goede EPB-verslaggever neemt gelukkig een groot deel van de stress weg.